15 Ιουλ 2011

La Trochita (Patagonia Express )

La Trochita που παναπεί μικρή στενή γραμμούλα στα Αρτζεντινέζικα ήταν κάποτε μια ωραία σιδηροδρομική διαδρομή με ατμοτρενάκι στα τριγύρω της Παταγονίας. 


Συνελήφθη (ως ιδέα)  το 1935 για να προεκτείνει  μια μικρή γραμμή  που συνέδεε το Ingeniero Jacobacci με το San Carlos de Bariloche και το 1945 φτάνει στον τελευταίο της σταθμό,  την Esquel. 



Μέχρι πέντε χρονών η Trochita μετέφερε αποκλειστικά εμπορεύματα και προϊόντα. Μεγαλώνοντας,  αναλαμβάνει και επιβάτες, ενώ μέχρι τα σαράντα της είναι ενεργοτάτη. Τα πέρα δώθε της,  ζωντανεύουν την περιοχή και γίνεται νάμπερ ουάν επιλογή για μετακινήσεις, εμπόρια, ταξιδάκια καιταλοιπά. 


Αν και μικρούλα, στην πορεία αποδεικνύεται λεοντόκαρδη. Μεταφέρει  (εκτός των άλλων) υλικά για υδροηλεκτρικά έργα και γέφυρες, βαριά εργαλεία και μηχανήματα. 

El corazón de la Trochita (η καρδιά της Trochita)
 [...]


...και μετά ήρθαν οι τεχνοκράτες...

Η ιδέα να τη θάψουν ζωντανή πέφτει το 1992 και πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά, ακολουθώντας την τύχη όλων των τρένων της Αρτζεντίνας, της χώρας με το καλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Αμέρικα Λατίνα απ' τη δεκαετία του '50.

Σήμερα, στην Αργεντινή υπάρχουν ελάχιστα τρενάκια. Τα περισσότερα, αν όχι όλα,  αποκλειστικά τα χαίρονται ευποροτάτοι τουρίστες:


12 σχόλια:

  1. Κουκλάκι η Τροχίτα.
    Ήμουνα τώρα Πελοπόννησο και οι γραμμές που περνάν απ' το χωργιό μ' έχουν γεμίσει αγριόχορτα από την αχρηστία. Τα λαμόγια απαξίωσαν τον ΟΣΕ για να τονε πουλήσουνε τσάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τρενάκι της Πελλοποννήσου είναι η δική μας Τροχίτα, ρε σκυλάκο :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επισης στη χωρα με τα πιο συγχρονα και γρηγορα τρενα συμβαινουν δυσκολες καταστασεις.δειτε αυτο
    http://www.youtube.com/watch?v=3IRPbh2aanY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε: Νταξ το βίντεο ενημερωτικό, δε λέω... ψιλο(χοντρο)άσχετο όμως, αν και δε με χαλάει.

    Αυτό που με χαλάει ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΜΩΣ είναι ο χρήστης που το ανέβασε στο γιουτιούμπ.

    Και εντελώς ενημερωτικά, κάθε ΚαιρόςΓαρΈγγυος είναι περσόνα νον γκράτα στο σαλαμαντρέηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαλαμάνδρα έχεις άδικο και τούτο γιατί δεν έψαξες όσο έπρεπε το θέμα. Το λεπόν : αυτά που βλέπεις στο βίνδεον δεν είναι αποτέλεσμα των σεισμών. Όχι, όχι. Είναι απλά οι Νεφελίμ που, τόσες χιλιετίες φυλακισμένοι στα έγκατα της Κοίλης Γης από τους Ελοχίμ (με τον αρχάγγελο Γαβριήλ να κάθεται πάνω στην τάπα)αποφάσισαν ν'αγαναχτήσουν κι αυτοί και να βγουν στην επιφάνεια. Το δήθεν "θαλασσινό νερό" δεν είναι τίποτις άλλο παρά το κάτουρό τους, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με ραδιενεργά ιχνοστοιχεία ραδίου, πλουτωνίου και καδμίου. Είναι δε το απόλυτο όπλο τους (leathal weapon) διότι προξενεί στους κοινούς θνητούς συχνοουρία, πριαπισμό και μαγουλάδες. Γι'αυτό ενημερώσου κι άσε τους αφορισμούς. (έχω διαβάσει Λιακόπουλο εγώ και ξέρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ νομίζω πως όλ' αυτά είναι προπαγάντα του Λιακόπουλου για να βγάλει στην απόξω το σύντροφο Γαβριήλ. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε τα πολιτικά του νταραβέρια με το νεοφιλελεύθερο Ραφαήλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν εννοείς τον Ραφαήλ Μπλούμπα, τον εξ Αρκαδίας ορμώμενο, τείνω σχεδόν να συμφωνήσω μαζί σου. Μολοταύτα, ο κίνδυνος από τους Νεφαλίμ δεν είναι αστικός μύθος. Στο προαναφερθέν βίνΔεον μάλιστα, θα παρατήρησες πως μερικοί Ελοχίμ είναι μεταμφιεΖμένοι σε κοντές κακομούτσουνες γιαπωνέΖες αλλά πως φορούν μάσκα; Και ερωτώ : Διατί;;; Και απαντώ : διότι εκείνες τις μέρες, εκτός από τους Νεφελίμ, στην Ιαπωνία η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει από την Βουλή το 長い実行. Όπου 長い実行 βλέπε μεσοπρόθεσμο σταθεροποιητικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Οπότε, νομοτελειακά, υπήρχαν εντάσεις. Δεν περιγράφω άλλο. Ο ροφός γαρ εγγύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και γιατί ροφός παρακαλώ κι όχι γαύρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί εμείς του Ξανθού Γένους είμεθα αντι-ολυμπιακοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γραψτε λαθος για τον χρηστη δεν ειδα τι παπαριες ειχε αναρτημενες μου ηρθε αργα με email.παντως ο πρασινος του ξανθου γενους γνωριζει πολυ καλα λιακοπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α ρε ανώνυμε! Είδες γαύρος και ροφός και τσίμπισες αμέσως!

    Τα φιλιά μου στα δελφινάκια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υγ. όσο για το λιακοπουλίζειν εμού και γκριν ξανθούλη, μεταξύ μας μεταξά ή όπως είπε και ο Μάο:

    " Μεταξύ τρόλλεων, χαβάνα κλουμπ" ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή