12 Απρ 2016

Οι πρόσφυγες της Hedwig

Η Hedwig Marquardt είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες ζωγράφους του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1884 και βασικά ασχολήθηκε με την κεραμική και τη διδασκαλία.

Τόσο οι ερωτικές της επιλογές, όσο και η κοινωνικοπολιτική συγκυρία δεν της επέτρεψαν να προχωρήσει περισσότερο στη ζωγραφική. Μια Γερμανίδα λεσβία που εξπρεσιονίζει στη διάρκεια του μεσοπολέμου δεν είναι δα και ο,τι  πιο "κανονικό". 

Μια κοινωνία που περνάει αργά, σταθερά και με συνέπεια στην εξυγίανση της φυλής και του έθνους από τα ξένα και τα μιαρά, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για περιπτώσεις όπως της Hedwig προκειμένου να της εξασφαλίσει μια θέση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 


Οι πρόσφυγες πάντως της Hedwig είναι εδώ, σχεδόν ένα αιώνα αργότερα. Με τα σύνορα κλειστά στην ολοκαίνουρια πια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:Refugee Family by Hedwig Marguardt (Pencil drawing) Refugee Family by Hedwig Marquardt (crayon and watercolor) Refugee Children by Hedwig Marquardt (crayon and watercolor)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου