24 Οκτ 2010

Φραγμανικότ

Η πίπα του μηχανοδηγού των Σ.Ε.Κ. 

Τη βρήκα παραπεταμένη σε μια γωνιά, ενώ είχαν ήδη μαζέψει την πραμάτεια τους στο Μοναστηράκι. 



Οι οδηγίες χρήσης της:


Ο σκοπός και το έργο του Φραγμανικότ:

Το παιχνίδι του σιδηροδρόμου



Το παιχνίδι του σιδηροδρόμου ήταν ιδέα του Ernest Henry και κυκλοφόρησε  γύρω στο 1855. Η δομή του είναι η κλασική με εξήντα τρία ζωγραφιστά τετραγωνάκια. Οι κανόνες βρίσκονται στο κέντρο της σπείρας, παίζεται με δυο ζάρια και από δύο μέχρι έξι παίχτες. Ο πρώτος που φτάνει στον τερματικό σταθμό (63) κερδίζει , αν καταφέρει να ξεπεράσει τα ατυχήματα, τις επιστροφές που επιβάλλουν οι κανόνες και τις καθυστερήσεις  στους έξι σταθμούς που βρίσκονται στη διαδρομή. 

Κάποιος κόσμος που φοβόταν τους μοντερνισμούς, έδειχνε εκείνη την εποχή δυσπιστία και επιφυλακτικότητα στο σιδηρόδρομο. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο προτείνεται ένα παιχνίδι- ταξίδι στους παίχτες. Το παιχνίδι έχει όλα τα μέρη του τρένου: Ατμομηχανή, βαγόνι με καύσιμα, βαγόνια πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης, σκευοφόρους, βαγόνια τροφίμων ή μεταφοράς ζώων και ταχυδρομικά. Διάφορα έργα υποδομής όπως ράγες, διακλαδώσεις, σηματοδότηση, γέφυρες και σήραγγες αλλά και ολίγη γεωγραφία συνθέτουν το παιχνιδάκι. Το τρένο κάνει ενδιάμεσες στάσεις σε κάποιες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Παρίσι, Μασσαλία, Νανσύ, Στρασβούργο και Μπορντώ. 

15 Οκτ 2010

T.E.E. (Trans-Europ-Express)

Ο υπερευρωπαϊκός σιδηρόδρομος, επιβατικός, μουράτος, γρήγορος και αποκλειστικά πρώτης θέσης, ταξίδευε από το 1957 μέχρι αρχές έητις που αντικαταστάθηκε από τα intercity, τα eurocity και τα TGV. 



Το '77, λίγο πριν αποσυρθεί, κυκλοφόρησαν οι Kraftwerk το άλμπουμ Trans-Europe Express απ΄ όπου και η παρακάτω ηλεκτροκομματάρα τους:




Και οι στίχοι:

Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express

Rendezvous on Champs-Elysees
Leave Paris in the morning on T.E.E.
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express

In Vienna we sit in a late-night cafe
Straight connection, T.E.E.
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express

From station to station
back to Dusseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express
Trans-Europe Express


Τι να σου πω

άδειο βαγόνι το μυαλό μου αραγμένο:





Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες
δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες
αχ να 'σουνα τσιγάρο τελευταίο
γουλιά γουλιά μαζί σου να τα λέω

Μα τι να πω
που 'μαι στεγνός από ψιλά και από παρέα
και σ' αγαπώ
γιατί είσαι άπιαστη σαν όλα τα ωραία

Τι να σου πω
άδειο βαγόνι το μυαλό μου αραγμένο
το σ' αγαπώ
πάνω στου μπράτσου μου χαράζω την πληγή

Και δεν μπορώ
να μη σε δω ούτε να μη σε περιμένω
ούτε μπορείς ν' ακολουθήσεις
τη δική μου τη φυγή

Δεν ξέρω λόγια όμορφα να δίνω
κι αν τα 'θελες σε μένα μην τα ψάξεις
εδώ που είμαι άσε με να μείνω
χωρίς να προσπαθήσεις να μ' αλλάξεις

Μα τι να πω
στο περιθώριο που ζω φυλακισμένος
το σ' αγαπώ
μοιάζει με λέξη που τη λέει μεθυσμένος

Τι να σου πω...



Στίχοι: Μαρί Μωραϊτη 
Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου
Πρώτη Εκτέλεση: Φίλιππος Νικολάου

 

Απεργία χτες στον Ο.Σ.Ε.



Δεν τσούλησαν χτες τα τρένα γιατί απεργούσαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Το υπουργείο, που, αν δε μ' απατά η μνήμη μου, παλιότερα λεγόταν Συγκοινωνιών ή κάτι τέτοιο, πλέον με βαρύγδουπη ονομασία σκίζεται να εξυγιάνει και να αναπτύξει τον ΟΣΕ μιας και με την παλιά του ονομασία δεν τα κατάφερε και πολύ καλά.

Άλλωστε, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση στα σάιτ της (βλ. ΔΟΛ και λοιπές αηδίες)  ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του είναι στις τρεις πρώτες και καλύτερες πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ:

· ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (ΟΣΕ ΑΕ)

· ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ ΑΕ)

· ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)

(έτσι λέει το in.gr) 

Η ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) λέει πως θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, όταν το σχέδιο νόμου έλθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Εμείς, ως επιβάτες είμαστε με την ΠΟΣ φυσικά...
μιας και τελευταία έχουμε πήξει στην εξυγίανση...


6 Οκτ 2010

Ωραία η ποίηση, η ζωγραφική, η μουζίκ και ο κινηματογράφος...

αλλά υπάρχουν οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες...

Η φωτογραφία είναι δανεισμένη από το http://headlightonline.blogspot.com/

Αντιγράφω από τον Ιό της Κυριακής



ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ

Η περαίωση των τρένων 

 

Μαζί «φάγανε» τον ΟΣΕ οι τελευταίες κυβερνήσεις Στις 15 Ιουνίου 2010 η ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με μια μηνυτήρια αναφορά που -αν ακολουθούσαμε την αργκό των ΜΜΕ- θα την χαρακτηρίζαμε «κόλαφο» για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και «αποκάλυψη σκανδάλων μαμούθ», «διασπάθιση δισεκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου χρήματος» που οδήγησαν στην «τεράστια μαύρη τρύπα» του ΟΣΕ και των θυγατρικών του εταιρειών.

Ωστόσο, ο τύπος, με ελάχιστες εξαιρέσεις στα ψιλά και περιορίζοντας την υπόθεση μόνο σε ό,τι αναφερόταν στις υπό διερεύνηση προμήθειες του ΟΣΕ από τη Siemens, δεν αξιολόγησε την είδηση και δεν δημοσιοποίησε τα πολύ ουσιαστικά στοιχεία που αναφέρονταν στο επίσημο έγγραφο των σιδηροδρομικών.

Αντίθετα, όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και βέβαια την ερχόμενη βδομάδα που συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ, οι πολίτες παρακολουθούν την κλιμάκωση μιας επικοινωνιακής καταιγίδας που ξεκίνησε με τη δήλωση του Δ. Ρέππα ότι «από το Λιανοκλάδι στη Λαμία, ο επιβάτης στοιχίζει 200 ευρώ» -θεωρώντας, κατά πώς φαίνεται, ο υπεύθυνος υπουργός για τις Μεταφορές ότι «κανονικά» στην τιμή του εισιτηρίου πρέπει να υπολογίζεται με... κοινωνικά κριτήρια η αποπληρωμή εκ μέρους του κάθε πελάτη του ΟΣΕ των τόκων και των χρεολυσίων, ύψους 2.644.992.475 ευρώ και 8.426.686.993 ευρώ αντιστοίχως (σύνολο 11,072 δισεκατομμύρια ευρώ), με τα οποία οι κυβερνήσεις φέσωσαν και διέλυσαν συστηματικά και εσκεμμένα τους σιδηροδρόμους. 

Η στρατηγική της απαξίωσης 

Η προπαγάνδα, σύμφωνα με τα δοκιμασμένα δόγματα του νεοφιλευθερισμού και του ΔΝΤ, ενοχοποιεί για τα χρέη του Οργανισμού τους υπεράριθμους εργαζόμενους (που έχουν μειωθεί ήδη κατά 2.500 σε πέντε χρόνια), τις συλλογικές τους συμβάσεις, το κόστος των υπερωριών και «των εκτός έδρας» τους, τη «χαμηλή τους παραγωγικότητα» κ.ο.κ. Σε άλλες περιπτώσεις κάτι ακούγεται αορίστως για «προβληματικές διοικήσεις», κάτι για τα «πανάκριβα δρομολόγια χωρίς επιβάτες που πρέπει να καταργηθούν και τα χαμηλά κόμιστρα που δεν αποσβένουν τα ελλείμματα» και οπωσδήποτε επαναλαμβάνεται η γνωστή θεωρία της αναξιοποίητης «μυθώδους ακίνητης περιουσίας» του ΟΣΕ και τα καλά της «ανταγωνιστικής ιδιωτικοποίησης» τύπου ΚΤΕΛ - τα οποία ΚΤΕΛ, παρεμπιπτόντως, επιδοτούνται γενναία απ' το Δημόσιο. Ούτε μια αναφορά στο στοιχειώδες ερώτημα ποιοι, πότε και πώς χρέωσαν τον ΟΣΕ.
Από τα ίδια τα στοιχεία του ΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών -όπως αναφέρεται και στη μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΣ- προκύπτει ότι τα χρέη και το διογκούμενο έλλειμμα του ΟΣΕ οφείλονται σε τρεις βασικούς λόγους: 

Α. Στη μη καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο της συμμετοχής που οφείλει για τα συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ενωση έργα σιδηροδρομικής υποδομής και ανάπτυξης, όπως είχε υποχρέωση με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις συγκεριμένες διμερείς συμβάσεις συγχρηματοδότησης. Αντ' αυτού, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, για να πάρουν τα χρήματα από την Ε.Ε., διέταζαν τις (διορισμένες) διοικήσεις του ΟΣΕ και των θυγατρικών του να δανείζονται με ψηλά επιτόκια από διάφορες τράπεζες υπέρογκα ποσά. Τα δάνεια αυτά, με τη γνωστή μέθοδο της «δημιουργικής λογιστικής», δεν τα ενέγραφαν στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, κοροϊδεύοντας τους κουτόφραγκους. 

Β. Στην παράλειψη σύναψης συμφωνιών με το Δημόσιο και άλλους φορείς ώστε να καταβάλλονται στον ΟΣΕ οι δαπάνες άσκησης της όποιας κοινωνικής ή άλλης πολιτικής, όπως συμβαίνει με όλα τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα (αλλά και στη χώρα μας με τις κρατικές επιδοτήσεις σε αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές γραμμές, ΚΤΕΛ κ.λπ.). 

Γ. Στη γενικότερη κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση που ασκήθηκε από τις διορισμένες διοικήσεις του Οργανισμού, οι οποίες, μεταξύ άλλων εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, επιβάρυναν τον ΟΣΕ με άσκοπες δαπάνες, δεν περιφρούρησαν -όπως είχαν υποχρέωση- περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την ταχύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη πρόοδο των έργων υποδομής, δεν ασχολήθηκαν αποτελεσματικά με τις πραγματικές δυνατότητες διεύρυνσης του κύκλου εργασιών του σιδηροδρόμου (λ.χ. δεν συνέδεσαν τα λιμάνια με τα τρένα για τις εμπορικές μεταφορές). 

Θα πληρώσει κανείς; 

Στην ίδια μηνυτήρια αναφορά περιέχονται και ορισμένες συγκεκριμένες σοβαρές καταγγελίες σκανδάλων περί τον ΟΣΕ που, παρότι σποραδικά απασχόλησαν σε κάποιο βαθμό τον τύπο και τη Βουλή, ουδέποτε διερευνήθηκαν από την (έτσι κι αλλιώς απρόθυμη να μπλέκει, αλλά και «μποτιλιαρισμένη») Δικαιοσύνη. Ειδικά γίνεται αναφορά:
«Στις επτά (7) προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ που υπεγράφησαν τον Δεκέμβριο του 1997, ύψους 180 δισεκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή τροχαίου υλικού. Ανάμεσά τους και η προγραμματική Συμφωνία 33α με τη Siemens (2,99 δισ. δραχμές για τη θυγατρική και 159 εκατ. μάρκα για τη μητρική), Π.Σ. 39 (117 εκατ. μάρκα για τη μητρική Siemens και την Krauss Maffei την οποία αντιπροσωπεύει ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος), 41α (26 δισ. δραχμές για τις εταιρείες TEMOINSA και Siemens AG από κοινού) και 1/97 με τους ΗΣΑΠ (ύψους 227,1 εκατ. μάρκων σε κοινοπραξία Siemens-Bombardier). 

Στη Σύμβαση που υπέγραψε, τον Απρίλιο του 2005 η νέα διοίκηση του ΟΣΕ, με κοινοπραξία των εταιρειών ΑΚΤΩΡ/ΤΕΡΝΑ/Siemens με αντικείμενο τα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου. Το ύψος της σύμβασης ήταν 160 εκατ. ευρώ και από αυτά 40 αντιστοιχούσαν στο μερίδιο της Siemens.
Στην αποχώρηση από την ηγεσία του ΟΣΕ του πρόεδρου κ. Ν. Μπαλτά και του διευθύνοντος σύμβουλου κ. Δ. Χιόνη εν μέσω καταγγελιών από το ΠΑΣΟΚ για «φωτογραφικές» προκηρύξεις διαγωνισμών και σκάνδαλα στις προμήθειες τροχαίου υλικού ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Σε καταγγελίες του υπεύθυνου Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Ρόβλια, για αδικαιολόγητη αύξηση του ελλείμματος του ΟΣΕ το 2006 κατά 45%, σε σχέση με το 2003 (473 εκατ. ευρώ), ενώ ο οργανισμός απώλεσε κονδύλια άνω των 600 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ. Τη σκανδαλώδη μίσθωση οκτώ μηχανών τύπου Ντεζίρογια οκτώ μήνες με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου εγκατάστασης πληροφοριακού συστήματος, κ.λπ. 

Σε δεκατρείς (13) συμβάσεις η τελική υπέρβαση των οποίων εν σχέση με την προεκτιμούμενη αμοιβή κινήθηκε σε ποσοστά από 105% έως 7.445%!
Σε καταγγελίες του κ. Γρ. Νιώτη, Α' Αντιπροέδρου της Βουλής, για κακοδιαχείριση και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έργων. 

Σε καταγγελίες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS α) του κ. Μάνου Παναγιώτου, διευθυντή του ΟΣΕ σχετικά με δύο συμβάσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που έχουν υπογραφεί με τη SIEMENS, η μία σε κοινοπραξία και η άλλη από μόνη της, τη σύμβαση 994/2005 που είχε αντικείμενο τον προαστιακό σιδηρόδρομο για το κομμάτι από Πειραιά, Αθήνα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες. Το δεύτερο είναι για το ψηφιακό σύστημα ραδιοκάλυψης των GSM-R, το οποίο ξεκίνησε από τον ΟΣΕ, υπηρεσιακά και στην συνέχεια το ανέλαβε η ΕΡΓΟΣΕ. Και β) του Δημήτρη Καραπάνου, μέλους (ως εκπρόσωπος των εργαζομένων) επί σειρά ετών του δ.σ. του ΟΣΕ, για τις συμβάσεις που έγιναν με αντισυμβαλλόμενα τα Ελληνικά Ναυπηγεία, στην ουσία όμως, κυρίαρχος αντισυμβαλλόμενος, όπως είπε, ήταν η SIEMENS, οι οποίες υπεγράφησαν βεβιασμένα, στις 22 Δεκέμβρη 1997. Επίσης αναφέρθηκε σε κατατμήσεις έργων, «επιλήψιμους» διαγωνισμούς και αναθέσεις, αδικαιολόγητες παρατάσεις στην πορεία των έργων κ.λπ. 

Σε σκανδαλώδεις καταπατήσεις στο υπό κατασκευή εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου από ιδιώτες επιχειρηματίες που χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα έχουν καταλάβει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ιδιοκτησίας ΟΣΕ που έχει παραχωρήσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., τους οποίους χρησιμοποιούν για λογαριασμό τους, καταναλώνοντας παράλληλα ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από τις παροχές του ΟΣΕ αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα χωρίς ο ΟΣΕ μέχρι πρόσφατα να έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο για την αποβολή τους. 

Σε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για έργα και προμήθειες όπως οι παρακάτω: α) Ανατέθηκαν από τη διοίκηση του ΟΣΕ μελέτες ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη Σιδηροδρομική Εγνατία χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα οι μελέτες αυτές να είναι άχρηστες. β) Κατασκευάστηκε σιδηροδρομική γραμμή Κρυονερίου-Αγρινίου χωρίς καμία άλλη πρόβλεψη για τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα εντελώς άχρηστη. γ) Παραγγέλθηκαν δώδεκα (12) αμαξοστοιχίες railbus και παρελήφθησαν οι οποίες πρώτον, δεν είχαν τουαλέτες και δεύτερον, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω μη εφαρμογής των τροχών τους στις ράγες. δ) Ανακατασκευάστηκε η γραμμή Κορίνθου-Τρίπολης κόστους δεκάδων εκατομμύριων ευρώ και μετά την ολοκλήρωση του έργου το τρένο κινείται με μικρότερη ταχύτητα από ό,τι προηγουμένως. ε) Κατασπαταλώνται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ κατ' έτος για τη χρησιμοποίηση εταιρειών security και καθαρισμού, εργασίες τις οποίες μπορούσε να διεκπεραιώσει το ίδιο το προσωπικό με πολύ μικρό κόστος». 
 
Σιδηρόδρομος-μινιατούρα 

Ολα τα προηγούμενα παράτυπα και παράνομα δάνεια, τα «πολιτικά χρέη», τα σκάνδαλα ανάθεσης έργων που δεν ολοκληρώθηκαν ή υπεροτιμολογήθηκαν και οι μίζες τους, οδεύουν προς «περαίωση» (δηλαδή προς παραγραφή) και εκείνο που έρχεται, με βάση το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ-τρόικας, είναι ένας σιδηρόδρομος-μινιατούρα με δίκτυο 800 χλμ. από τα 2.400 χλμ. που ήταν έως πριν από λίγο καιρό. Η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βγει στο σφυρί. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιείται με την παραχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Η νέα ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί να αλλάζει το οργανόγραμμά της, τους κανονισμούς της και να απολύει ελεύθερα εργαζόμενους. Να προσλαμβάνει με ατομικές συμβάσεις. Το τροχαίο υλικό και η συντήρηση περνούν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κρίνει ποια δρομολόγια είναι ασύμφορα (τα οποία και θα καταργεί), εκτός εάν βρεθεί χρηματοδότης. Διαμορφώνεται νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο και άλλων ιδιωτικών τρένων στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές. Ιδιωτικοποιούνται τα εμπορευματικά κέντρα και οι επεκτάσεις του προαστιακού. 

Από το έντυπο «Αποψη» της Σιδηροδρομικής Ενωτικής Κίνησης αντιγράφουμε: «Το 1996 από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό γύρω στα 9 δισ. ευρώ με σκοπό να γίνει έως το 2004: Ο εξυγχρονισμός του άξονα ΠΑΘΕΠ. Η κατασκευή προαστιακού προς Κόρινθο-Κιάτο, Χαλκίδα-Θήβα και αεροδρόμιο. Η ανανέωση τροχαίου υλικού για ηλεκτροκίνητα τρένα. Η βελτίωση του υπόλοιπου δικτύου. Η κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο και σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το τεράστιο κονδύλι το διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με υπουργούς Μαντέλη, Βερελή, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Λιάπη, Χατζηδάκη και Αλογοσκούφη. Ομως τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ». 

5 Οκτ 2010

"Θα με πάρει μακρυά

και δε θα με ξαναγυρίσει πίσω", 
έγραφε ο Tom Waits τέλη έητις.

Train Song - Tom Waits
Well I broke down in E. St. Louis
On the Kansas City line
and I drunk up all my money
that I borrowed every time
and I fell down at the derby
and now the night's black as a crow
It was a train that took me away from here
but a train can't bring me home
What made my dreams so hollow
was standing at the depot
with a steeple full of swallows
that could never ring the bell
and I come ten thousand miles away
with not one thing to show
well it was a train that took me away from here
but a train can't bring me home
I remember when I left
without bothering to pack
you know I up and left with
just the clothes I had on my back
now I'm sorry for what I've done
and I'm out here on my own
well it was a train that took me away from
here but a train can't bring me home

κι αυτά που έγραψε... 
τραγουδιστά: 




1864 - Η εργατική τάξη, ταξίδευε...

Αν και ασχολήθηκε κυρίως με γκραβούρες και σκίτσα, ο μεσιέ Honoré Daumier (1808-1879), έχεσε τον ακαδημαϊσμό  και ζωγράφισε ένα  ρεαλιστικότατο πίνακα, δίνοντας έμφαση στο σχέδιο -που το 'χε έτσι κι αλλιώς, και στην έκφραση των επιβατών της τρίτης θέσης. 
Οι άντρες χωριστά από τις γυναίκες και τα παιδιά μεν, στο ίδιο βαγόνι δε. 



Σήμερα, το βαγόνι της τρίτης θέσης με τις εξαθέσιες κουκέτες, που ανεβοκατεβαίνει Αθήνα- Σαλονίκη και είναι για μικτούς ύπνους, μεταφέρει ελάχιστη εργατική τάξη. Ταξιδεύουν κυρίως φαντάροι, φοιτητές και καψουρεμένοι/ες με Σαλονικιούς ή Αθηναίους αντίστοιχα. 

υγ. Αφιερωμένο στα καψουροφιλαράκια μ'.  

3 Οκτ 2010

Once upon a time in Psychoapoikia

Όποιος πέρασε έστω και περιστασιακά, από το  Ιντυμήντια Αθήνας, σίγουρα θα 'χει πάρει κάπου το μάτι του την Ψυχοαποικία. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε εκείνο το θρεντ, και για καιρό αποτελούσε ένα είδος σάιτ μέσα στο σάιτ, παρόλο που συχνά τα όργανα αποκατάστασης της πολιτικής δημοσίευσης, οι ΣΟϊκοί δηλαδή, λύσσαγαν, έκοβαν κι έκρυβαν ό,τι τους φαινόταν πως έθιγε τα αναρχο/αριστερά τους ήθη.

Απ' την ψυχοαποικία δανείστηκα την παρακάτω απίθανη φωτογραφία, που στη συνέχεια την πέρασα από χίλιες μύριες φωτοσοπιές για να τη φέρω στα μέτρα του μπλογκ και να την κάνω ουσιαστικά ένα με τ' όνομα του...

Όμως, θα ήταν μεγάλη μου μαλακία να αναρτήσω μόνο τη φωτογραφία χωρίς το κείμενο-ποιήμα που τη συνόδεψε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου του σωτηρίου έτους 2009, όταν ακόμα όλοι πιστεύαμε πως η εξέγερση του Δεκέμβρη θα άνοιγε το δρόμο για νέες περιπέτειες και  νέες διεξόδους που ψάχναμε γυρεύοντας μι' αλλιώτικη ζωή:

η Τούσυ κ γω σε νεες περιπετειες
από η ομιχλη 11:51μμ, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009


ελα τρεξε, ερχεται 
θα προλαβουμε 
ολο ετσι λες 
κοιτα ποσο μακρια 
ειναι οχι τοσο, σε ξεγελαει η ομιχλη η ομιχλη;! 
ενα ελαφρυ αερακι κ διαλυθηκε η ομιχλη! 
πλησιαζει παντως 
εστω, ειναι ωρα για συμβολισμους; 
προλαβαινουμε 
οι αλλοι βαρανε στο ψαχνο 
το ξερω 
ειναι ωρα για συμβολισμους; 
μεχρι να ερθει το τραινο εισαι ετοιμη; 
το ξερεις οτι ειμαι 
πως θα ανεβουμε; 
οπως παντα, καποιος χομπο θα μας δωσει ενα χερι 
αν μπορει να σταθει στα ποδια του, ειναι μερες νηστικοι 
ηρθαν λακεδες της εταιρειας να καθαρισουν 
δεν εκαναν τιποτα 
παντα ερχεται ενα αλλο τραινο 
θα ειναι ολα γεματα να το δεις 
ολο ετσι λες τα εργοστασια εκλεισαν πριν τρεις μηνες 
ζηταμε ελευθερια και μας αποκαλουν προβοκατορες 
δουλεια ελεγε το πανο 
ποιητικη αδεια 
ελα πλησιαζει 
θα τρεξουμε; 
αργα παει 
στο ειπα οτι θα ειναι γεματο 
οι πολεις εχουν αδειασει 
οσοι ειχαν το οραμα εμειναν 
παλευουν με τα συντριμια 
γυρνανε και αλλοι 
παλαβωσαν με την γεωμετρια 
ευθεια 
και τι περιμενουν; 
εμας 
καλα, 
λεγε συ 
ειναι ολοι μαζι ομως 
ειμαστε ναι

I'm worst than an animal. I'm human

Δυο κατάδικοι, ο Μάνι (Jon Voight) και ο Μπακ (Eric Roberts) καταφέρνουν να αποδράσουν από φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Βόρεια Αμερική. Μπουκάρουν σ' ένα τρένο με προορισμό της Αλάσκα, αλλά το τρένο είναι εκτός ελέγχου και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Σ' ένα βαγόνι, βρίσκουν  τη Σάρα (Rebecca De Mornay), βοηθό του μηχανοδηγού αλλά ούτε κι αυτή μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση....

Μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας είναι ετούτη:




Πρόκειται για το  Runaway Train (Tο τρένο της μεγάλης φυγής) του  Andrei Konchalovsky που παίχτηκε πρώτη φορά πριν 25 χρόνια, ενώ στο σενάριο της έχει βάλει το χεράκι του ο Akira Kurosawa (θα 'βαζα και δικιά του ταινία αλλά δε θυμάμαι κάποια που να χει τρένα ).

Ode/Ωδή

Ο Valéry Larbaud (1881-1957) γεννήθηκε και πέθανε στο Βισύ. Παραχαϊδεμένος μοναχογιός ευποροτάτης οικογενείας κατάφερε να ικανοποιήσει το μεγάλο πάθος της ζωής του για ταξίδια. 

Αλλά, ο μαλάκας πολύ μου την έσπασε με το ζόρι που τράβηξε για τα βοσκόπουλα με τις "ρυπαρές προβιές". 

Σκατά στα μούτρα σου Βαλερύ...

...αν και η Ωδή σου, κατά τ' άλλα, είναι ερωτικοτάτη:
















Prête-moi ton grand bruit, ta grande allure si douce,
Ton glissement nocturne à travers l'Europe illuminée,
Ô train de luxe ! et l'angoissante musique
Qui bruit le long de tes couloirs de cuir doré,
Tandis que derrière les portes laquées, aux loquets de cuivre lourd,
Dorment les millionnaires.
Je parcours en chantonnant tes couloirs
Et je suis ta course vers Vienne et Budapesth,
Mêlant ma voix à tes cent mille voix,
Ô Harmonika-Zug !

J'ai senti pour la première fois toute la douceur de vivre,
Dans une cabine du Nord-Express, entre Wirballen et Pskow .
On glissait à travers des prairies où des bergers,
Au pied de groupes de grands arbres pareils à des collines,
Etaient vêtus de peaux de moutons crues et sales.
(huit heures du matin en automne, et la belle cantatrice
Aux yeux violets chantait dans la cabine à côté.)
Et vous, grandes places à travers lesquelles j'ai vu passer la Sibérie et les monts du Samnium
La Castille âpre et sans fleurs, et la mer de Marmara sous une pluie tiède !

Prêtez-moi, ô Orient-Express, Sud-Brenner-Bahn , prêtez-moi
Vos miraculeux bruits sourds et
Vos vibrantes voix de chanterelle ;
Prêtez-moi la respiration légère et facile
Des locomotives hautes et minces, aux mouvements
Si aisés, les locomotives des rapides,
Précédant sans effort quatre wagons jaunes à lettres d'or
Dans les solitudes montagnardes de la Serbie,
Et, plus loin, à travers la Bulgarie pleine de roses.

Ah ! il faut que ces bruits et que ce mouvement
Entrent dans mes poèmes et disent
Pour moi ma vie indicible, ma vie
D'enfant qui ne veut rien savoir, sinon
Espérer éternellement des choses vagues.

Ode, Les poésies d’A.-O. Barnabooth, 
Valéry Larbaud (1881-1957)

Δώσε μου το μεγάλο σου θόρυβο, το γλυκό μεγάλο σου βάδισμα
Το κύλισμά σου το νυχτερινό ανάμεσα στην πάμφωτην Ευρώπη,
ω τρένο πολυτελές! και την αγωνιώδη μουσική
που βουίζει κατά μήκος των φτιαγμένων από χρυσωμένο δέρμα διαδρόμων σου,
ενώ πίσω απ' τις θύρες τις σκαλιστές με τις βαριές χάλκινες κλειδαριές
κοιμούνται οι εκατομμυριούχοι.
Κυκλοφορώ σιγανοτραγουδώντας στους διαδρόμους σου
κι ακολουθώ το τρέξιμό σου προς τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη
σμίγοντας τη φωνή μου με τις εκατό χιλιάδες φωνές σου
πολύβουη φυσαρμόνικα!

Της ζωής τη γλύκα την αισθάνθηκα πρώτη φορά
σε μια καμπίνα του Nord-Express ανάμεσα Wirballen και Pskow.
Κυλούσαμε μέσ' σε λειμώνες, οι βοσκοί
στις ρίζες τεράστιων δέντρων όμοιων με λόφους
ήταν ντυμένοι με προβιές ρυπαρές κι ακατέργαστες
(η ώρα οχτώ του φθινοπωρινού πρωινού κι η όμορφη πριμαντόνα
με τα μενεξελιά μάτια μέσ' στη διπλανή καμπίνα τραγουδούσε).
Κι εσείς αιώνιοι πάγοι που είδα ανάμεσά σας να διαβαίνει η Σιβηρία και του
Σάμνιου τα βουνά
η άγρια κι άνανθη Καστίλλη κι η θάλασσα του Μαρμαρά κάτω από μια
χλιαρήβροχή!

Δώσε μου, ω Orient-Express, Sud-Brenner-Bahn, δώστε μου
τους θαυμαστούς υπόκωφους θορύβους σας
και τις παλλόμενες γοητευτικές φωνές σας
δώστε μου την εύκολην κι ανάλαφρην ανάσα
των υψηλών οστεώδικων ατμομηχανών με τις άνετες κινήσεις
των ατμομηχανών που γοργές
χωρίς καμιά προσπάθεια σέρνουν πίσω τους τέσσερα βαγόνια κίτρινα
με γράμματα χρυσά
μέσ' στις βουνίσιες ερημιές της Σερβίας
και πιο μακριά μέσα στο πλήθος των βουλγαρικών ροδώνων…

Α! τούτοι οι θόρυβοι και τούτη η κίνηση
πρέπει να μπούνε στα τραγούδια μου και να ιστορούν
για μένα, για τη ζωή μου την ανέκφραστη, την παιδική μου ζωή
που πια δε θέλει τίποτα να ξέρει, μόνο
σ' αβέβαια πράγματα παντοτινά να ελπίζει.

μτφρ. Τάκης Σινόπουλος

Μουσική Σιδηροδρόμου

Ο Pierre Schaeffer γεννήθηκε το 1910 στη Γαλλία. Θεωρείται πατέρας μιας μουσικής που την ονόμασε musique concrète και η ελληνική γουικιπίντια τη μεταφράζει "συγκεκριμένη μουσική".

Εγώ πάλι, έχω πολλές αμφιβολίες αν μεταφράζεται έτσι, αλλά δε γαμιέται ...ας την πούμε μουζίκ κονκρέτ να τελειώνουμε.

Αυτή λοιπόν η μουζίκ είναι κάτι σαν ηλεκτρονική που φτιάχνεται ανακατεύοντας φυσικούς και τεχνιτούς ήχους. Μέχρι τώρα νόμιζα πως είναι φρούτο της εποχής μας, αλλά τελικά απ' ότι φαίνεται το πράμα ξεκίνησε τη δεκαετία του 40 και εξελίχτηκε απ' το 50 και μετά, που η χρήση του μικρόφωνου έγινε πιο ευρεία.

Ο Πιέρ που λέγαμε, ενώ ήτανε ραδιοφωνικός εκφωνητής συνέθεσε κάποια από τα πρώτα μουσικά κομμάτια της μουζίκ κονκρέτ, όπως τα «Étude aux chemins de fer» (Σπουδή για τρένα)   «Étude au piano I» (Σπουδή για πιάνο Ι) και «Étude aux casseroles» (Σπουδή για τηγάνια)  . Καθένα από αυτά τα κομμάτια εμπεριείχε επιτάχυνση, επανάληψη, και αναστροφή ηχογραφημάτων ηχητικών πηγών όπως τρένα, πιάνο και κροταλίζοντα ηχητικά σκεύη.

Βουαλά λοιπόν, η σπουδή για τρένα:

 


υγ.Aν ενδιαφέρει κάποιον να μάθει περισσότερα για το γαμάτο αυτό τύπο, εδώ είναι το λίνκ απ' τη γουικιπίντια.