14 Οκτ 2011

Folsom Prison Blues


Παρόλο που ο Johnny Cash δεν υπήρξε μόνιμος ένοικος φυλακών, σύχναζε από επιλογή δίνοντας δωρεάν συναυλίες για τους κρατούμενους.

H Folsom State Prison βρίσκεται  ανατολικά του Σακραμέντο και είναι η δεύτερη παλιότερη καλιφορνέζικη φυλακή μετά την San Quentin. Άνοιξε τις φιλόξενες αγκαλίτσες της το 1880, ήταν η πρώτη που απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα στις Γιούεσεη, υπήρξε για πολλά χρόνια από τις πιο υψίστης ασφαλείας φυλακές και μέσα σε 42 χρόνια πήρε 92 πόντους - ένα για κάθε εκτέλεση. 
 
 
Ο Cash λοιπόν πήγε μια μέρα του 1952 σινεμά στη Γερμανία που έκανε τη θητεία του και είδε την ταινία Inside the Walls of Folsom Prison με πρωταγωνιστές τους Steve Cochran και David Brian.

Tόσο πολύ τον εντυπωσίασε η ταινία που με το που επέστρεψε μπακ χομ, μπήκε στο τρυπάκι να μπερδέψει δυο λαϊκά είδη και να φτιάξει ένα κομμάτι. 
 
 
 
 
 
Τρενοτράγουδο συν φυλακοτράγουδο μας κάνουν το Folsom Prison Blues που μάλλον είναι από τα χαρακτηριστικότερα Κας τραγούδια. 
 
Είναι η ιστορία ενός  κρατούμενου που ακούει το τρένο να  περνάει σφυρίζοντας έξω απ' τη φυλακή ( χειρότερο κι από εκτέλεση -θα έλεγα) και θυμάται τη μαμά του που του 'λεγε να 'ναι φρόνιμο παιδί και να μην παίζει με τα γκάνια. Φαντάζεται τους επιβάτες αραχτούς να απολαμβάνουν το ταξίδι , να τρώνε, να πίνουν, να καπνίζουν και φυσικά ονειρεύεται τη μέρα που θα το πάρει κι αυτός και θα φύγει μακρυά απ' το κελί , θα 'χει αφήσει πίσω  τη φυλακή του Folsom.  Και  θα 'ρθουν τα κάτω -πάνω : το σφύριγμα του τρένου που τώρα τον ρίχνει σε βαθιά μελαγχολία , τότε θα τον αλαφρώνει κι όλες τις λύπες θα τις παίρνει μακρυά...

Το σημερινό το τραγουδάκι είναι κι αυτό (σαν το I Walk the Line) στον ίδιο δίσκο: Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar:


Για τον Αν- Τειρεσία που την ψυλλιάστηκε για που το πήγαινα ;-)




2 σχόλια: