17 Σεπ 2011

Ένα σπουργιτάκι που το λέγανε Édith


Η Édith Giovanna Gassion, γεννήθηκε το 1915 στο Παρίσι από μπαμπά ακροβάτη του δρόμου και μαμά τραγουδίστρια.

Οι παπουδογιαγιάδες ανέλαβαν αρχικά την ανατροφή της μικρής Édith και στη συνέχεια , όταν μπαίνει στην εφηβεία, αναλαμβάνει ο μπαμπάς να της μάθει την τέχνη του. Η εφηβούλα όμως,  είχε άλλη άποψη για το μέλλον της. 

Χαμπαριάζει πως έχει και γαμώ τις φωνές, εγκαταλείπει το μπαμπά κι αρχίζει να τραγουδάει στους δρόμους του Παρισιού, ώσπου ένα βράδυ συναντά τον Louis Leplée, που διευθύνει το καμπαρέ Le Gerny's. 

Ο μεσιέ Louis, παθαίνει την πλάκα του με τη φωνή της, υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και της δίνει το παρατσούκλι Môme Piaf που παναπεί μικρό σπουργίτι.  








Απ' αυτή τη συνάντηση άρχισαν όλα για την μικροκαμωμένη πιτσιρίκα Édith...

Θ' ακολουθήσουν τρελοί έρωτες, φοβερές ερμηνείες, μιλιούνια θαυμαστές, ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική, μα όλ' αυτά μέχρι τον Οκτώβρη του 1963 που την κοπανάει γι' άλλα μέρη, γι' άγνωστα νησιά σε ηλικία μόλις 48 χρονών. 





Στη φωτογραφία παραδίπλα, το σπουργιτάκι αποκαμωμένο την έχει πέσει για ύπνο στο τρένο.  Είναι τραβηγμένη τον Ιούλη του 1941 απ' τον Roger Parry - που γι' αυτόν θα τα πούμε στο μέλλον. 


Στο τραγουδάκι παρακάτω, η μουσική φτιάχτηκε απ' τον René Cloërec και οι στίχοι απ' τον Raymond Asso, ένανε απ’ τους πολλούς της έρωτες. 

" Αλλόκοτοι άνθρωποι υπάρχουν στα τρένα και στους σταθμούς" τραγουδάει η  Édith Piaf, για πρώτη φορά το 1938 και ο τίτλος αυτού Paris-Méditerranée  :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου