29 Οκτ 2011

Ταξιδεύοντας με τον René Groebli

Ο René Groebli γεννήθηκε το 1927 στην Ελβετία και σε ηλικία μόλις 22 χρονών έφτιαξε την πρώτη του συλλογή από φωτογραφίες που την ονόμασε Magie der Schiene ( η μαγεία της σιδηροτροχιάς). 

Ξεκίνησε  ανακαλύπτοντας τους παρισινούς σταθμούς, ταξίδεψε με τα προαστιακά τρένα και κατάφερε να κάτσει στη θέση του μηχανοδηγού για να φωτογραφίσει αυτό που όλοι π' αγαπάμε τα τρένα θα πουλάγαμε και την ψυχή μας για να το ζήσουμε απόκοντα. 

Φωτογράφισε τον καρβουνιάρη, το έμπα στα τούνελ, τα τηλεγραφόξυλα που παν' παράλληλα με τις γραμμές, τον ατμό που ξεφεύγει απ' όλες τις μπάντες και φυσικά την ταχύτητα. Περπάτησε στις σιδερογέφυρες, μαγεύτηκε απ' το καθρέφτισμα του ήλιου πάνω στις ράγες κι απ' τα μαύρα συννεφάκια του καπνού π' αφήνει στο πέρασμα του το Θεριό. 

Οι άνθρωποι των τρένων, εργάτες, επιβάτες και περαστικοί βολεύτηκαν στα βαγονάκια πρώτης θέσης της συλλογής του: 









Ο René Groebli δεν έχει τραβήξει μόνο τρένα . Οι υπόλοιπες συλλογές του είναι εξίσου γαμάτες. Όλα τ' άλλα που (ίσως ) θέτε να δείτε απ' τον κύριο Ρενέ,  θα τα βρείτε εδώ

2 σχόλια:

  1. Αυτές με τα πρόσωπα που κοιμούνται ή αυτός που φαίνεται το πρόσωπο του στο τζάμι έχουν αίσθημα. Δηλαδή ξεσηκώνουν τα αισθήματα και νομίζει κανείς ότι είναι αυτά ίδια με του φωτογράφου ίσως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χμ! Αυτό που λες εμέ μου το κάνανε οι προηγούμενες φωτογραφίες με τα τρένα, τις ράγες, τους ατμούς και τις γέφυρες. Νταξ ο τύπος είναι αρρωστάκι - με την καλη την έννοια ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή