15 Δεκ 2010

Αμέρικα 1877

Στις 17 Ιούλη του 1877 στο Μάρτινσμπουργκ της Δυτικής Βιρτζίνια ξεκινάνε απεργία οι  σιδηροδρομικοί υπάλληλοι της " B&O" (Baltimore & Ohio) ενάντια στη  μείωση 10% του  μισθού που σκοπεύουν να κάνουν οι εργοδότες τους. 






Η απεργία εξαπλώνεται και παραλύει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής μέχρι το Μισισίπη. Στις 20 του μήνα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Rutherford Hayes στέλνει τα όργανα της τάξης  στη Δυτική Βιρτζίνια για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις


Στη Βαλτιμόρη χιλιάδες συμπαραστάτες των απεργών περικυκλώνουν τα όργανα της εθνοφρουράς που έχουν κληθεί από τον κυβερνήτη για να καταστείλουν την εκεί απεργία και πετώντας πέτρες και άλλα ευγενή και βαρέα αντικείμενα, αποκλείουν την πρόσβαση τους στις διαδηλώσεις.  





 
 
 
Στο Πίτσμπουργκ γίνονται οι πιο βίαιες μάχες. Καίγονται διάφορα δημόσια κτίρια, το μηχανοστάσιο με τα τρένα, ενώ την ίδια τύχη έχουν και οι κεντρικές αποθήκες.
 
 


Η απεργία, οι διαδηλώσεις και τα μπάχαλα θα διαρκέσουν 45 μέρες μέχρι δλδ να κατασταλούν τελείως απ' την εθνοφρουρά. Τίποτα όμως δεν τέλειωσε εκεί. 









Εννιά χρόνια αργότερα, πρωτομαγιάτικα, στο Σικάγο έρχονται τα πάνω-κάτω...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου