17 Δεκ 2010

Η μικρή ντρεζίνα

   

Ντρεζίνα ή δρεζίνα ή τροιζίνα ή τερεζίνα λένε ένα μικρό και ελαφρύ τετράτροχο οχηματάκι, συνήθως αυτοκινούμενο, που τσουλάει κι αυτό πάνω στις γραμμές του τρένου -κατά προτίμηση όταν το τρένο βρίσκεται κάπου  αλλού. 

 Η Ντρεζίνα, δρεζίνα κλπ κλπ  χρησιμοποιείται κυρίως για να κάνει επιθεωρήσεις, συντήρηση ή επισκευές στις γραμμές.



Ντρεζίνες υπάρχουν πολλές. Μηχανοκίνητες, πεταλοκίνητες, για τουρισμούς ή για μεταφορά σιδηροδρομικών. Αλλά σαν τη χειροκίνητη, καμία.  Ο Μπάστερ Κήτον (στην απο κάτω φωτογραφία) που πολύ τ' αγαπούσε τα τρένα γι' αυτό  τον αγαπάω κι εγώ, καβαλάει τη ντρεζίνα να προλάβει το τρένο. Ολ' αυτά συμβαίνουν στην ταινία "Ο Στρατηγός" που δε λέει  να γράψω τώρα  γι' αυτήνανε,  γιατί θέλω να γράψω άλλα. 



 [...]

Δρεζίνα αρχικά, Τερεζίνα στη συνέχεια, λέγανε και τη γάτα που ζήσαμε μαζί δεκατέσσερα χρόνια. 

Η αρχική ιδέα για τ' όνομα που θα της έδινα ήταν Ντιζελομηχανή αλλά την εγκατέλειψα γρήγορα γιατί μου φάνηκε πολύ μεγάλη λέξη για ένα τόσο μικρούλικο γατάκι που είχαμε βρει να κλαίει  ένα βράδυ που 'βρεχε, δίπλα στον κάδο. 

Με τον καιρό βέβαια, το μικρούλικο γατάκι παρόλο που μεγάλωνε νόμιζε ακόμα πως ήταν μικρούλικο ή πως χώραγε σε κάθε κούτα ή κουτάκι που εμφανιζόταν στο σπίτι της:


Γενικά, με το χειμώνα δεν το 'χε. Ίσως επειδή ήτανε γάτα, ίσως λόγω παιδικού τραύματος μισούσε τη βροχή και το χιόνι μα πιο πολύ απ' όλα, την καταιγίδα .Φρόντιζε πάντα, λίγο πριν ξεσπάσει, να κρύβεται στο καλάθι της στη ντουλάπα και να τραβάει την πόρτα για να μη βλέπει ούτε ν' ακούει. 

Μόνο σε μια καταιγίδα την τελευταία νύχτα της ζωής της, άραξε στο μπαλκόνι και περιφρονώντας τελείως τα μπουμπουνητά, τους κεραυνούς και τις αστραπές, παρακολουθούσε  τη βροχή που έπεφτε επάνω της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου