17 Μαρ 2011

Διακοπές στο Τσέρνομπιλ

Αρχές του 20ου αιώνα, κατοικούσαν την περιοχή κυρίως Εβραίοι. Με το λοιμό του '33 αρχικά και στη συνέχεια  με τα δωρεάν ταξιδάκια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης/εξόντωσης,  από κυρίως Εβραίους ξεμπερδέψανε. Κάτι λίγοι Πολωνοεβραίοι που ξέμειναν, εξορίστηκαν στο Καζακστάν. 

Τη δεκαετία του  50 η περιοχή του Τσέρνομπιλ επιλέγεται για να στηθεί ο πρώτος πυρηνικός σταθμός σε Ουκρανικό έδαφος και ξεκινάει να λειτουργεί το '77 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο της τότε ΕΣΣΔ.

Εννιά χρονάκια αργότερα, συγκεκριμένα στις 26 Απρίλη του 1986, ο αντιδραστήρας νούμερο τέσσερα παθαίνει ατύχημα. Το μεγαλύτερο όμως ατύχημα το παθαίνουν όσοι αέρηδες,  εδάφη , νερά,  άνθρωποι, ζώα,  και φυτά  ζουν εκεί γύρω. 

 Στην Ελλάδα με αφορμή το ατύχημα δυο είναι οι κυριότερες αντιδράσεις. Απ' τη μια πανικόβλητοι καταναλωτές μπουκάρουν στα σούπερ μάρκετ  και τ' αδειάζουν , κι απ' την άλλη ψύχραιμοι κνίτες καταναλώνουν ντομάτες, αγγουράκια και λοιπά ζαρζαβατικά για να μας πείσουν πως η σοβιετική ραδιενέργεια δε βλάφτει την υγεία μας. 

[...]

 " Μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 οι κάτοικοι του Pripyat ( μιας πόλης που φτιάχτηκε  δίπλα το Τσέρνομπιλ για να κατοικηθεί από τους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο και σήμερα είναι μια ωραία πόλη φάντασμα) συγκεντρώθηκαν στη σιδηροδρομική γέφυρα λίγο έξω απ' την πόλη για να απολαύσουν τη θέα του αντιδραστήρα και να δουν απόκοντα τι συνέβη. 

Αρχικά όλοι έλεγαν πως τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν πολύ χαμηλά και πως ήταν ασφαλείς. Ελάχιστοι ήξεραν πως στη συγκεκριμένη γέφυρα συγκεντρώθηκε τεράστια ποσότητα ραδιενέργειας.

Είδαν ένα υπέροχο ουράνιο τόξο από πολύχρωμες φλόγες που ξεπερνούσαν στο ύψος τον καπνό που έβγαινε απ' το εργοστάσιο. Κανένας απ' αυτούς δεν έζησε αφού η ραδιενέργεια που φάγανε ήταν 500 φορές μεγαλύτερη απ' αυτή που μπορεί να σηκώσει ο ανθρώπινος οργανισμός" 

                                                                           [...] 

Σήμερα, εικοσπέντε χρόνια λέητερ, κάποιοι φωτογράφοι μας μεταφέρουν εικόνες απ' εκείνα τα μέρη: 

Chernobyl Train
Chernobyl Train Station
 Υγ. Περισσότερα για τους φωτογράφους: εδώ για τον πρώτο κι εκεί για το δεύτερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου