8 Μαρ 2011

Ισημερινό ψύχος (Froid équateur) #3

ΠΑΡΙΣΙ- Αρχές Μαρτίου 2023- Παραμονή μιας εκλογικής μασκαράτας χωρίς νόημα - τίποτα δεν φαίνεται ν' αλλάζει στο Παρίσι, και στα προάστια του, πολιτικά αυτόνομο κι ανεπανόρθωτα φασιστικό [...]

Έτσι ξεκινάει ο Ενκί Μπιλάλ την  Τριλογία Νικοπόλ , μα επειδή ταιριάζει με το κλίμα και τον κακό μας τον καιρό,  εδώ θα ξεκινήσει ανάποδα.  Βέβαια ,  έτσι  όπως λειτουργεί το πράμα με το μπλογκοχρόνο,   όταν θα τελειώσει το αφιέρωμα στην τριλογία όλα θα μπουν στη θέση τους και θα αποκατασταθεί πλήρως η τάξις κι η ομαλότης.


 Το Ισημερινό Ψύχος (Froid Équateur) είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας Νικοπόλ και κυκλοφόρησε το 1992. 
Βρισκόμαστε στο 2034 και σ' αυτή τη φάση παρακολουθούμε τον Niko Nikopol το γιο του ήρωα της Τριλογίας,  στην πόλη του Ισημερινού που ο Μπιλάλ τη στήνει στην Αφρική. Ένα περίεργο πλήθος ανθρώπων, ζώων και θεών κατοικεί σ' αυτή την πόλη, όπου παραδόξως χιονίζει ασταμάτητα. 


Ο Alcide Nikopol, ο πατέρας του Niko που είναι και συνομήλικος του, ( Ναι!  συμβαίνει κι αυτό στην ιστορία ),   οι θεοί Horus και Anubis, η μπλεμαλλούσα Jill και η Yelena Prokosh το κορίτσι του τρένου,  είναι οι πρωταγωνιστές του τρίτου μέρους . Παρδαλές σαύρες,  μια παράξενη γάτα,  ζευγάρια ζώων που προορίζονται για μια νέα κιβωτό του Νώε,  σε τρένο αυτή τη φορά,  και  πρωταθλητές του chess boxing ανακατεύονται μαζί με τους πρωταγωνιστές για να συνθέσουν ετούτη τη σουρεαλιστική ιστορία. Και το Chess Boxing τελικά γίνεται αληθινό άθλημα, εμπνευσμένο απ' αυτό το κόμικ.

Ο Niko περιμένει με τις ώρες να 'ρθει ένα τρένο. Έρχονται δυο... 
 Διαλέγει το φουλ κι όμως βρίσκει στο σωστό βαγόνι...


 Το Εξπρές Γαλάζιος Νείλος συναντάει τον γηραιότερο ελέφαντα του κόσμου,





φρενάρει απότομα,





για να παραλάβει ακόμα δυο επιβάτες.








Ο ουρανός πάνω απ' την πόλη του Ισημερινού είναι σαν το κεφάλι του Niko. Γεμάτος καχυποψία και μοχθηρή βιασύνη.





Φτάνουν στο τέρμα...













αλλά η ιστορία συνεχίζεται με μπλε χαπάκια της λήθης...


ενώ πλησιάζει προς στο τέλος της, με αμνησία που χρειάζεται επειγόντως θεραπεία ...και με μια απ' τις πιο ερωτικές  σκηνές που 'χω βρει σε κόμικ:


2 σχόλια:

  1. Τιμάμε απεριόριστα Enki Bilal και συμπληρώνουμε ταπεινά (πάντα) πως η τριλογία αυτή είναι η πρώτη του απόπειρα για κείμενα, αφού, μέχρι τότε, τα κείμενα των έργων του υπέγραφε ο τιτάνας Christin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γουστάρω που γουστάρετε Bilal, γι' αυτό κι όταν έρθει η ώρα και του μεσιέ Christin οι αναρτησούλες θα είναι για πάρτη σας ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή