30 Μαρ 2011

O στρατηγός



 "Στρατηγός" λεγότανε το ατμοτρενάκι της "Μεγάλης πέτρινης φάτσας" , του Buster Keaton δηλαδή, που γεννήθηκε το 1895 και πέθανε το 1966. "Ο Στρατηγός" λέγεται και η αμίλητη κωμωδία που πρωτοπαίχτηκε το 1927 με πρωταγωνιστή και συνσκηνοθέτη τον κύριο Keaton. 

Η ταινία μας πάει πίσω στον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο τάχαμου, αλλά θαρρώ πως στην πραγματικότητα φτιάχτηκε για να παίξει ο Keaton με το σώμα του και τα τρένα που ήτανε μεγάλη του αγάπη. 


Για το σενάριο της χρησιμοποιήθηκαν οι μαρτυρίες του William Pittenger ενός στρατιώτη των Βορείων που πήρε μέρος στην κλοπή του "Στρατηγού" και που σκοπό είχαν να κόψουν τη σιδηροδρομική γραμμή που ένωνε την Ατλάντα με την Chattanooga. 

Αν και η ταινία θεωρείται από τις καλύτερες του Keaton, οι κριτικές ήταν εξτρεμεμάν αρνητικές αφού ο βλάκας πήρε τις μαρτυρίες του Βόρειου για να κάνει μάγκες τους Νότιους. 


Κι επειδή πίσω απ' όλα τα κακά του κόσμου τούτου είθισται  κάποια σερνικά  να βλέπουν  το διάολο ή τη γυναίκα, που είναι ο διάολος με σάρκα και οστά,  στην ταινία εμφανίζεται  η Άναμπελ (Marion Mack) σε ρόλο επιβεβαίωσης της παραπάνω παπαριάς. Η αρραβωνιαστικιά του Τζώννυ (Buster Keaton) δε συμμερίζεται την αγάπη του για τα τρένα, αλλά τον θέλει άντρα με στολή. 
 
Μα όπως είπα στην αρχή ο Keaton πονηρός, έπαιξε με το τρένο,  το σώμα του  και την ανέκφραστη φάτσα του, πράγμα που προσωπικώς φχαριστήθηκα σε τούτο το ταινιάκι. 
 
Στο youtube κάποιος καλός χρήστης το 'χει ανεβάσει όλο εδώ για όσους θένε να το δουν.
 
Και είναι αφιερωμένο στο μπαμπά του Xαρτόκουτου που τ' αρέσει ο Keaton.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου