5 Μαρ 2011

Μια βολτίτσα στο Bronx

Αν φτιαχτήκατε για νιουγιορκέζικα κόλπα, ξεφτιαχτείτε…

Aujourd'hui , το τρενάκι πάει στο γαλλικό Bronx. 

Απ’ τα μισά του 19ου αιώνα, η Nevers, μια πόλη στη Βουργουνδία,  έχει αρχίσει να παίρνει (σιδηροδρομικά πάντα) τα πάνω της. Μ’ ένα σταθμό, ένα ντεπό κι ένα συνεργείο τρένων γίνεται σιδηροδρομικός κόμβος που όπως είναι φυσικό, αποχτά το  τρενοπρολεταριάτο της. 

Στο μεσοπόλεμο, η τρενοεργατική τάξη ψάχνοντας να βρει τον παράδεισο εκεί κοντά,  πάει και κατοικεί σε μια μικρούλα κωμόπολη, τη Varennes-les-Nevers που βρίσκεται λίγο έξω απ’ τη Nevers. Η Varennes-les-Nevers ( το 1966 μετονομάστηκε σε Varennes-Vauzelles ) μετατρέπεται σε προάστιο της μεγαλούπολης και με τον καιρό  αποχτά τις δικές της γειτονιές. 

Σε μια απ’ αυτές θα πάμε σήμερα, στο Bronx της Βουργουνδίας, που το βάφτισαν έτσι εξαιτίας της ρυμοτομίας και τις αράδες των πανομοιότυπων σπιτιών με τα μουντά τα χρώματα. 

Σ' αυτά τα μέρη γεννήθηκαν  το 1987 και οι Tambours du Bronx, ένα γκρουπάκι που μετατρέπει σε κρουστό ό,τι κάνει θόρυβο, με ιδιαίτερη προτίμηση τα βαρέλια της SNCF , του γαλλικού ΟΣΕ δλδ. 



Οι Tambours du Bronx είναι 16 μουσικοί που ανεβαίνουν στη σκηνή βαρώντας βαρέλια και με συνοδεία ηλεκτρονικών ήχων φτιάχνουν ένα ρυθμό εξτρεμεμάν έντονο.  Έχουν κάνει 850 συναυλίες, έχουν καταστρέψει γύρω στα 15.000 βαρέλια κι έχουν σπάσει  70.000 περίπου μπαγκέτες (μέχρι νεωτέρας)

Ινταστριαλιά ή πειραματική μουζίκ (διαλέξτε όποιο σας ακούγεται πιο βολικό στ' αυτί)  το κομματάκι παρακάτω , από το δίσκο τους Monostress 225L που  κυκλοφόρησε το 1992.  

Κι ο τίτλος αυτού:   "Locomotive".

ΥΓ.  Monostress των 225 λίτρων είναι τα βαρελάκια της SNCF (που λέγαμε) και που όπως φαίνεται στ' αριστερά τα 'χουν στραπατσάρει λίγο μ' ένα τεράστιο  γερμανικό κλειδί.  





2 σχόλια:

  1. απο τα καταπληκτικοτερα που εχω ακούσει ποτέ !!
    που το ξετρυπωσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τούτα και με 'κείνα...τελικά μόνα τους ξετρυπώνονται κάτι τέτοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή