11 Ιαν 2011

Τα κλικ της Δωροθέας ( άλφα μέρος)

H Dorohtea Lange, η τύπισσα που ποζάρει καθισμένη σε μια Φόρντ του '32 αγκαλιά με τη φωτογραφική μηχανή της, γεννήθηκε στο New Jersey το 1895. Σε ηλικία 19 χρονών που αποχτά την πρώτη της κάμερα αρχίζει να τραβάει και  λίγο αργότερα, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για σπουδές στη φωτογραφία.  

 Οι πιο γνωστές φωτογραφίες της τραβήχτηκαν τη δεκαετία του 30 και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές καταγραφές του προηγούμενου αιώνα. 

Migrant Mother 1936


Στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η Dorothea προσλαμβάνεται από την Farm Security Administration (FSA) για να καταγράψει με το φακό της την εξαθλιωμένη καθημερινότητα των αγροτών στην Αμέρικα. Η απόγνωση αλλά και η αξιοπρέπεια, η απελπισία αλλά και η περηφάνια αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της, με γνωστότερη όλων ετούτη στα δεξιά με τη μαμά μετανάστρια και τα δυο από τα εφτά παιδιά της ... στη γύρα για επιβίωση.





Στα του μπλογκ τώρα,  η  "Οικογένεια που ταξίδεψε μ' εμπορικό τρένο" μέχρι την κοιλάδα Yakima της Washington  ξεκουράζεται δίπλα στις ράγες. Εκεί που βρήκε -Αύγουστο μήνα- μια σκιά: 

                                                                                         Family who traveled by freight train 1939
Αλλά κι ο εικοσπεντάχρονος που έφτασε στην Calipatria της California είναι στο δρόμο οχτώ χρόνια γυρεύοντας δουλειά ... και συνεχίζει να ψάχνεται:

                                                                                                                                    On the Road 1939

Πέρα όμως από το συναισθηματικό φορτίο των ίδιων των ανθρώπων που φωτογραφίζει, η Dorothea δεν παραλείπει να εκφράσει και τη δική της θέση, συχνά με ειρωνικότατο τρόπο:
"Την άλλη φορά δοκίμασε το τρένο - αραχτός" λέει η διαφήμιση:

                                                                                                                       Toward Los Angeles 1937



(συνεχίζεται)