12 Ιαν 2011

Αδρεναλίνα

Τα εφηβόπουλα στη Ρωσία μετά που θα τελειώσουν τα μαθήματα τους ή τις δουλειές τους, κάνουν ό,τι περίπου κάνουν οι της ηλικίας τους στους δυτικούς κόσμους. Γκομενίζουν, αλητεύουν, πίνουν, ρίχνουν ξεγυρισμένους καυγάδες με τους μεγάλους, ιντερνετίζουν και τα λοιπά γνωστά...

Μερικά, κάνουν κάτι ακόμη:
Διασκεδάζουν παίζοντας " ΞαπλώνωΣτιςΡάγεςΟτανΠερνάΤοΤρένο" που δεν είναι ακριβώς ομαδικό παιχνίδι αλλά μπορούν να συμμετέχουν όσοι  κοτάνε.  Δεν είναι όμως ούτε παιχνίδι ανταγωνισμού ακριβώς, αφού νικητές μπορεί να είναι όλοι, αρκεί να  μην τους πατήσει το τρένο.

Και όπως όλα τα παιχνίδια έχει τους κανόνες του: Πρέπει να χωθούν στις ράγες την κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε να μην τα πάρει χαμπάρι ο μηχανοδηγός και σταματήσει ή κόψει ταχύτητα. Να προλάβουν δλδ στο τσακ και να περάσει το τρένο με τη μέγιστη ταχύτητα  τζαστ ε φιού ίντσες πάνω απ' το κεφάλι και την πλάτη τους.  Εννοείται (φαντάζομαι) πως χώνονται παράλληλα με τις ράγες και ουχί καθέτως,  γιατί αυτό είναι άλλο παιχνίδι, ελαφρώς πιο ρίσκυ. 

Στις παρακάτω φωτογραφίες, μια εφηβούλα κάνει μια επίδειξη:
(Για να μαθαίνουν οι γηραιότεροι και να θυμούνται οι νεότεροι ).




Φεύγουμε από τη Ρωσία και πάμε κομματάκι προς τα κάτω, στη Νότια Αφρική. 
Εκεί λοιπόν, σε μια μεγάλη πόλη που τη λένε Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχει μια εξαιρετική  περιοχή που λέγεται Σοβέτο επειδή κάνει πολύ ωραία ρίμα με το γκέτο. Πριν καμιά τριανταπενταριά χρόνια τα τότε εφηβάκια εξεγέρθηκαν γιατί τους τη σπάγανε τα ποιήματα με ομοιοκαταληξία και προτιμούσανε τ' άλλα, με τον ελεύθερο στίχο. 

Τα σημερινά εφηβάκια πάντως, σαν τα Ρωσόπουλα κι αυτά, παίζουν με τα τρένα. Τα μεν από κάτω, τα δε από πάνω: "ΤρενοΣέρφινγκ" το λένε το παιχνίδι στο Σοβέτο, και ο βασικός κανόνας είναι να μην πέσουν και να μην ακουμπήσουν τα καλώδια γιατί έχουνε λίγο ρεύμα. Αυτό βέβαια, δε μοιάζει να 'ναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο, αφού το 'χω δει σε πολλές ταινίες να το κάνουν,  και οι καλοί και οι κακοί, ακόμα κι όταν είναι πυροβολημένοι, μαχαιρωμένοι ή έχουν ρευματισμούς. 




Αφιερωμένο στον αγριόσκυλο της Ζεστής Κοιλάδας που γουστάρει κι αυτούνος (σαν κι εμέ), τις εξτρέμε αθλοπαιδείες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου